"Konserve Zehirlenmesi"
Hepinizin bilinçli tüketiciler olduğunu düşünürsek, gıdalarımızın çoğunda çeşitli bakteriler bulunduğunu biliyorsunuzdur. Ancak bunlar doğal şekillerde ve belli bir oranda bulunur.
Bu bakteri sayısı ve türleri çeşitli etmenlere göre değişebilir. Bakterilerin aşırı çoğalması, farklı bakteri türlerinin bir araya gelmesi gibi; bir ya da bir kaçı gıda maddesi üzerinde bulunursa, söz konusu besin, vücuda bir nevi truva atı gibi girer ve gıda zehirlenmesine yol açar. Pişirme süresi, ısısı ve bekleme süre faktörleri gıda üzerilerindeki bakteri oluşumlarında doğrudan rol oynar.
Gıda zehirlenmelerinin %90’ı özellikle ya uygun süre ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan kavanozlar ya da pişirilmeden tüketilen konserveler yüzündendir.
Müşteri kitlemin bilinçli tüketici olduğundan emin olduğum için, daha önce bilgilendirme gereği duymadığım yazıyı, n'olur n'olmaz diye genel olarak yazma ihtiyacı hissettim.
Domates ve biber konservesi yaparken, öncelikle hijyen konusuna dikkat ediyorum.
Kendime yaptığım kazanda sizlerin de domates veya biberlerini pişiriyorum.
Yani hepimiz aynı kazanda yiyoruz.
Sofralarımıza çeşitlilik katarken; sağlığımızı da koruyabilmek için konserve ve turşu gibi salamura besinlerin hazırlanması, saklanması ve tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken hususların en önemlisi, ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmasıdır.
Yani cam kavanozlar.
Kavanozların hepsi daha önce kullanılmamış cam ürünü satılan dükkanlardan alınan kavanozlardır ki biz; yıllardır aynı firma ile çalışıyoruz.
Aynı şekilde kapaklar konusunda da hassasım. Sıfır kapak olmazsa olmazımdır. Bazen üzerinde başka bilindik bir markanın kapağını kapatıp satanlar görüyorum facebook veya instagramda. 20-30 kuruşa satılan sıfır kapak sizin hayatınızdan değerli olmamalı diye düşünüyorum.
Neyse..
Aldığım kavanoz ve kapakları kaynar sularda, sadece zeytinyağı sabunu rendesiyle yıkıyorum, kağıt havlular ile kurutuyorum.
Domatesleri kabuklarını soyduktan ve kestikten sonra tuzu ve yağıyla iyice kaynatıp pişirdikten sonra başka bir tencerede kaynamakta olan sıfır kapaklarla anında kapatıyorum.
Bilek gücü isteyen, ellerin yanmasını düşünmeden, 1-2 saniye bile beklemeden hemen kapatılması gerektiğinden çok yorucu bir iş. Hele ki tek seferde 100-200 kg domatesten yapıyorsanız (sürekli kollar havada ve tabii ki yaz aylarında gündüz vakti sıcakta yapıyorsanız) gerçekten yorucu.
Bu kavanoz kapakları tabii ki fabrikasyon ve aşağı fotoğrafta okla gösterdiğim beyaz halka şeklindeki yerin malzemesi plastik ve kaynar sudan çıkan kapağın o kısmı cam kavanozun ağzıyla birleşiyor. Birbirlerine değip sıcakla temas edip ters kapanınca vakum etkisi görüyor.
1 gün süreyle ters kapalı bekleyen kavanozu ertesi gün düz şekline çevirdiğimizde, basınçtan ötürü kapağın üst ortası içeri göçmüş oluyor. Bu da siz kavanozu açana dek ortalama 1-2 sene tazeliğini koruyor anlamına geliyor. Sizden hep kapakları açması çok zor karşılıkları alıyorum, kusura bakmayın iyiliğiniz için. İyi ki zor açılıyor. (:
Cam konservede zaten bunu anlarız içi görünür. Kapak şişer ve konserve artık yenmez. Nasılsa pişince bakterisi ölür mantığı da son derecede yanlış ve ölümcül bir hatadır.
Malesef elimde kapağı bozuk konserve olmadı ve fotoğrafını çekemedim ancak internetten alıntı bir fotoğraf her şeyi gösteriyor. Domates konservesi sağlam ve bozuk olan yan yana, hemen diğer fotoğrafta da kapalı ayranın şiştiği kapak gözüküyor.
Yani kısacası; konserveler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırma yapmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir.
Şimdilik bu kadar (:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder